Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

För att minska övermedicinering till äldre

En diagnostisk checklista som ska minska övermedicinering bland äldre. Det har Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-10

Annons

På uppdrag av Regeringen ska Socialstyrelsen ta fram en checklista som ska hjälpa behandlande läkare och sjuksköterskor att notera symtom som är speciellt viktiga att utreda hos äldre personer. Listan ska visa vilka diagnoser som oftast är orsaken till symtomen. På så vis ska listan underlätta för vårdpersonal att ge korrekta indikationer och därigenom få en mindre omfattande läkemedelsbehandling.

För att ytterligare förstärka patientsäkerheten ska Socialstyrelsen kartlägga egenvårdsrådgivningen på öppenvårdsapoteken. Något som ska visa om det finns ett behov av kunskapsstöd till apoteken för den typen av rådgivning.

– De här uppdragen är två exempel på hur vi i den nationella läkemedelsstrategin arbetar för en säkrare läkemedelsanvändning och bättre hälsa hos befolkningen. De kan båda bidra till en mer jämlik vård, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Annons
Annons

Uppdragen ska stå klara under 2018.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-10 16:50 (7 år sen)

    Specialutbilda sjuksköterskor till geriatriksjuksköterskor med placering alla vårdcentraler.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons