Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Kirurgens ålder påverkar resultat efter operation

Runt 50 år – ja det verkar vara den optimala åldern på kirurgen för ett lyckat resultat vid operation av matstrupscancer. Detta enligt en ny studie från Karolinska Institutet som undersökt sambandet. Resultatet är publicerat i tidskriften Annals of Surgery.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-21

Annons

Att kirurgens ålder skulle påverka utfallet efter operation kan tyckas märkligt, men enligt forskning är det så det ligger till.

– Om framtida studier bekräftar resultaten kan det finnas anledning att föreslå kirurger som närmar sig pensionsåldern att operera matstrupscancer tillsammans med annan erfaren kirurg. Man kan också tänka sig att äldre kirurger, likt piloter, på något sätt testas för sin förmåga att genomföra dessa särskilt långvariga och komplicerade operationer, säger Jesper Lagergren, professor i kirurgi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska Institutet, som är huvudansvarig för studien.

Läs också: Trötta kirurger opererar lika bra som pigga

Annons
Annons

Ett omfattande kirurgiska ingrepp är mer eller mindre enda botande behandling som finns mot matstrupscancer så som  det ser ut idag. Operationen i sig är både lång och tekniskt krävande och även om erfarenhet ökar med stigande ålder kan den fysiska förmågan sjunka. Likaså torde riskbeteende och självförtroende förändras över tid. I och med det här blir det intressant att undersöka sambanden mellan just ålder och prognosen efter kirurgi

Så gick det till

Studien omfattade alla patienter i Sverige som opererats för matstrupscancer mellan åren 1987 och 2010 och jämförde överlevnaden på 90 dagars och fem års sikt.

Läs också: Läkare vill se alkoholstopp inför operation

Studien kunde visa en förbättring av både korttids- och långtidsprognosen upp till en kirurgålder av 52 år, där en optimal nivå för patienternas överlevnad uppnåddes. Vid 56 års ålder vände dock kurvorna och både korttids- och långtidsdödligheten ökade igen. Den optimala åldersperioden för kirurgerna blev då alltså 52 till 56 år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons