Var femte psoriasispatient får otillräcklig behandling

Trots över tre månaders behandling hade nära en av fem patienter besvär av sin psoriasis, enligt en ny studie.

I en studie har forskare vid universitetet i Umeå och Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund undersökt hur väl systemisk behandling fungerar för patienter med psoriasis, och hur patienternas livskvalitet ser ut.

– Resultatet visar att vi måste fortsätta utveckla läkemedlen. Allt för många patienter lider av att deras behandling inte ger tillräckligt bra effekt. Det har stor påverkan på dessa patienters livskvalitet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, huvudförfattare till studien och forskare vid Umeå universitet.

Efter tre månaders behandling hade 18 procent av alla patienter kvarstående medelsvår till svår psoriasis. Dessa patienter var i högre grad unga personer, rökare och med högre BMI. I denna grupp hade också en högre andel psoriasisartrit, en variant av sjukdomen som sätter sig i lederna.

– Effekten av dagens biologiska läkemedel är inte tillfredsställande för alla patienter. Läkemedlen måste användas på ett mer optimalt sätt. Dessutom behövs en vidareutveckling av läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf.

Tror du ändå, trots studiens resultat, att det är biologiska läkemedel som är framtiden för psoriasisbehandling?

– De senaste femton åren har det hänt mycket inom de biologiska läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf. Ingen kan se in i framtiden, men det vi förväntar oss är nog biologiska läkemedel i första hand.

Publicerad den: 8 februari 2017

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: Läkemedelsvärlden

Kommentera


Byt ut koden Förnya koden

Skriv in de tecken du ser till höger.

Publicera kommentar

Kommentarer (8 st)

Visa kommentarer

Senaste hälsonyheterna

Senaste foruminläggen

Visa allt inom Psoriasis