Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Forskare: Lagom mängd oro bra för hälsan

Oro brukar normalt sett inte beskrivas som något som gynnar välbefinnandet. Men en lagom mängd oro kan tvärtom gynna hälsan, hävdar forskare.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-05

Annons

– Jag tror att det finns en brist på förståelse när man får människor att må dåligt för att de oroar sig, eller säger till dem att inte oroa sig, säger den amerikanska psykologiprofessorn Kate Sweeny till Time Magazine.

En sund mängd oro motiverar människor till ett hälsosamt beteende, som att sätta på sig säkerhetsbälte, använda solskydd eller gå på läkarundersökningar, skriver hon i en artikel i tidskriften Social and Personality Psychology Compass. En studie Sweeny refererar till antyder till exempel att kvinnor med måttlig oro — till skillnad från de som oroade sig för mycket eller för lite — i större utsträckning gick och screenade sig för cancer.

Läs också: Att titta på djur gör oss lyckliga 

Annons
Annons

Sund mängd motiverar 

– Det verkar som att både för mycket och för lite oro kan påverka motivationen. Men rätt mängd oro kan motivera människor, utan att göra dem paralyserade, säger hon till tidningen.

För mycket oro är skadligt, betonar Sweeny. Men många människor oroar sig alldeles för lite, till exempel för osunda vanor.

– I dessa fall är det långt bättre att oroa sig i lagom grad än att inte oroa sig alls, säger Kate Sweeny.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons