Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Grovers sjukdom

Grovers sjukdom är en godartad hudsjukdom med klåda som främst drabbar medelålders män. Vanligtvis går tillståndet över av sig själv men det kan ibland ge långvariga besvär.


Uppdaterad den: 2023-01-15

Annons

Vad är Grovers sjukdom?

Grovers sjukdom är en hudsjukdom med kliande hudutslag som först och främst förekommer på bröstkorgen och övre delen av ryggen. Den medicinska beteckningen är akantolytisk dermatos. Akantolytisk innebär att cellerna i det yttersta hudlagret separeras från varandra så att varje cell blir som en ö, utan direkt kontakt med intilliggande celler. Dermatos betyder hudsjukdom.

Grovers sjukdom beskrivs ofta som ett godartat, självbegränsande, eller övergående tillstånd, men det är ofta ihållande och svårt att behandla. 

Tillståndet anses vara sällsynt och man vet inte exakt hur många som drabbas. Grovers sjukdom kan lätt förväxlas med andra hudsjukdomar och är därför troligtvis underdiagnostiserad. Män drabbas av sjukdomen tre gånger oftare än kvinnor. Tillståndet uppträder oftast hos medelålders män.

Annons
Annons

Orsak

Orsaken är okänd och den exakta sjukdomsmekanismen är inte heller klarlagd. Den vanligaste kopplingen brukar göras till värme och svettning, men även solljus och långvarigt sängläge är faktorer som föreslagits som bidragande faktorer.

Symtom

Grovers sjukdom ger kliande utslag främst på bröstet och ryggen men kan spridas till överarmar och ben. Utslaget är ofta enskilda röda eller brunröda prickar som är upphöjda. Ibland förekommer akneliknande förändringar och vätskefyllda blåsor. Klådans intensitet varierar och graden av utslag överensstämmer inte alltid med hur svår klåda man har. Vissa patienter med förhållandevis små hudförändringar har intensiv klåda, medan andra med mer uttalade utslag har få eller inga övriga symtom. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen kan ställas utifrån utslagets utseende.Vid oklarheter kan man ta en biopsi, vävnadsprov, från huden och skicka för undersökning i mikroskop, där man ofta ser typiska förändringar.

Behandling

Det finns ingen botande behandling. Målet med behandlingen är att minska klåda och inflammation i huden.

Det är bra att undvika försämrande faktorer som solljus, värme och långvarigt sängläge samt att hålla huden återfuktad med mjukgörande kräm. I första hand används ofta kortisonkräm för att lindra symtom.

Om det är otillräckligt kan man ge kortisontabletter eller tabletter med A-vitaminsyra, ibland används salva med D-vitaminliknande ämnen eller ljusbehandling. Ofta sker behandlingen vid specialiserad hudmottagning. 

Prognos

Prognosen är god och hos de flesta går tillståndet över av sig själv inom några månader men det kan ofta vara återkommande och blir i vissa fall mycket långvarigt. Klådan kan vara besvärlig och ibland svår att behandla. Utslagen kan ibland efterlämna färgskiftningar, pigmentförändringar, i huden men ärrbildning är sällsynt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.