Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektion

Röda hund (rubella)

Röda hund hos en gravid kvinna under de tre första graviditetsmånaderna medför stor risk för missfall eller allvarliga skador på fostret. Sjukdomen är numera mycket ovanlig i Sverige till följd av vaccinering.


Uppdaterad den: 2024-04-26

Annons

Vad är röda hund?

Utslag vid röda hund

Röda hund är en virussjukdom med utslag och feber som orsakas av rubellaviruset (rubella är det latinska namnet på röda hund).

Antalet patienter med röda hund har minskat drastiskt efter att vaccinationsprogrammet mot sjukdomen startades. Vaccin mot röda hund har sedan 1974 erbjudits 12-åriga flickor och sedan 1982 ges MPR-vaccinet,  som numera ges vid 18 månaders ålder och en andra dos vid sex till åtta års ålder. I vår del av världen har sjukdomen nästan försvunnit tack vare vaccineringen.  Det senaste fallet i Sverige reigstrerades 2014. Under 2012 noterades ett 50-tal fall i Järna i Södertälje. Detta utbrott var kopplat till låg vaccinationstäckning.

Annons
Annons

Symtom

Sjukdomen har en ”inkubationstid” på två till tre veckor. Det betyder att det tar två till tre veckor från att man smittas tills sjukdomen bryter ut. När sjukdomen bryter ut är det vanligt med lätta förkylningssymtom och lätt feber samtidigt som småfläckiga utslag uppstår. Utslagen börjar i regel i ansiktet och sprider sig inom några dagar till bröst, rygg, armar och ben. Utslagen är ljusröda och fläckarna är ett par millimeter i diameter. Utslagen försvinner oftast inom några dagar.

Lymfkörtlarna på halsen, i nacken och bakom öronen är i regel svullna och lite ömma. Det är inte ovanligt med övergående ledinflammation under sjukdomen.

Orsak

Rubellaviruset smittar via droppsmitta. Viruset finns i stora mängder i saliv hos en person med röda hund. När personen hostar eller nyser sprider sig viruset tillsammans med mycket små salivdroppar. Den infekterade smittar från en vecka före och fem dagar efter att utslagen har brutit ut. Med andra ord finns smittrisk även innan utslagen visar sig.

Annons
Annons

Diagnos

Anamnesen och symtomen är karakteristiska och i typiska fall är det enkelt att ställa diagnosen om det finns ett pågående utbrott. Men det kan vara ett problem att vårdpersonal och föräldrar numera aldrig har sett sjukdomen och därmed inte heller känner igen den så lätt. Om det finns tveksamheter kring diagnosen kan blodprover där antikroppar påvisas (serologi) vara klargörande. Salivprover används också ibland för att påvisa virus.

Om man är osäker på om man har haft röda hund tidigare eller fått vaccin mot röda hund, kan antikroppar i blodet visa om man har det skydd som tidigare infektion eller vaccinering ger. Antikroppstest för röda hund brukar göras rutinmässigt på mödravårdscentralen på gravida kvinnor.

Behandling av röda hund

Det finns ingen effektiv behandling som dödar viruset som orsakar sjukdomen. Det viktigaste är därför att undvika smitta samt att lindra symtomen så gott det går om man har blivit sjuk.

Personer utan immunitet (det vill säga ovaccinerade som inte har haft sjukdomen) bör undvika kontakt med den smittade/sjuka under den smittsamma perioden. Detta är särskilt viktigt för gravida som inte är vaccinerade eller som inte har haft sjukdomen.

Förskola/skola

Det är vanligt att rekommendera barn som har röda hund att de kan gå tillbaka till förskolan förrän efter fem dagar efter att utslagen har blivit synliga. Men om alla andra barn på förskolan är vaccinerade finns det ingen anledning att hålla barnet hemma efter att febern har gått över.

Prognos

Röda hund är i regel en ofarlig sjukdom som går över av sig själv inom cirka fem dagar. Inte sällan leder röda hund till övergående ledbesvär, det vill säga svullnad och stelhet i fingrar och fötter. Detta är en ofarlig komplikation som går tillbaka utan behandling, men det kan hänga kvar något längre än själva sjukdomen. Ledbesvären är vanligast bland kvinnor.

Röda hund kan även i extremt sällsynta fall leda till hjärninflammation.

Infektion hos en gravid kvinna under de tre första graviditetsmånaderna medför stor risk för missfall eller allvarliga skador på fostret. Infektioner senare under graviditeten kan leda till mindre skador som hörselnedsättning. Men det är mycket sällsynt med komplikationer vid infektion efter halva graviditeten. Fosterskadorna är anledningen till att alla erbjuds vaccinering. Vaccinet ger livslångt skydd. Gravida som är vaccinerade, eller har haft sjukdomen, behöver med andra ord inte vara rädda för kontakt med personer som har röda hund.

De allra flesta som genomgår röda hund blir immuna mot sjukdomen för resten av livet. Dock kan det inte helt uteslutas att man kan få infektionen två gånger. Det finns en risk för att man direkt efter vaccination inte har fullgott skydd mot sjukdomen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.